Meniu

Ne pare rău, nu este nimic în coș.

Beneficiile consumului moderat de palincă pentru organism

Beneficiile consumului moderat de palincă pentru organism

Palinca nu este doar o băutură tradițională delicioasă, ci și un adevărat medicament, 100% natural. Chiar și cercetătorii de peste hotare au recunoscut oficial că un pahar de palincă băut ocazional aduce organismului niște beneficii imbatabile pentru organismul uman.

Ce este palinca?

Palinca de prune este cel mai comun tip de palincă, dar ea se mai fabrică și din cireșe, struguri, pere, mere sau piersici. De fapt, palinca poate fi fabricată din orice fel de fruct care crește în România. Tocmai de aceea palinca este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din țara noastră. 

Cuvântul palincă provine de la cuvântul slovac „palenka”, care înseamnă fructe sau cereale distilate. Palinca se produce în multe țări din Europa și prima palincă din fructe s-a „născut” în Ungaria, în anul 1658. Arheologii au descoperit de-a lungul timpului mai multe tipuri de echipamente care dovedesc faptul că prepararea palincii era o adevărată industrie în Ungaria secolului al XVII-lea.

Tot în această perioadă cuvântul „pálinka” a devenit parte din limba maghiară și cel mai probabil și în zona țării noastre. Nu a durat mult până medicii europeni au descoperi beneficiile palincii pentru organism. În Epoca Medievală, aristocrații care sufereau de artrită se tratau cu un distilat de vin infuzat cu rozmarin. Acestei băuturi medicinale i se spunea Aqua vitae reginae, ceea ce înseamnă în latină apa vieții reginelor.

Turiștii străini au botezat băutura noastră preferată tare: eau-de-vie sau moonshine românesc. Însă indiferent de cum este denumită, niciun prânz sau o cină tradițională românească, ca la carte, nu poate începe fără un toast cu palincă. Palinca este o băutură foarte tare și poate avea o concentrație de alcool cuprinsă între 25 și 65%.

Românii beau palincă în pahare mici. Recunoști ușor un set de pahare palinca tipic românești. Acestea sunt similare cu paharele în care se beau shoturi de tequilla. Dar spre deosebire de tequilla, palinca se bea cu înghițituri mici. Îi sfătuim în special pe străini și cei care nu sunt obișnuiți cu băuturile tari să bea astfel. Desigur, cei cu experiență, se pot încumeta și la două pahare de palincă, dar nu mai mult pentru a nu exagera cu consumul.

Există mai multe rețete de palincă, dar cele mai multe dintre ele se bazează pe aceleași principii. Mai mult, majoritatea palincii din țara noastră se produce în distilerii private din mediul rural, în cantități mici, pentru consumul propriu al fiecărei familii. Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate din recolta de prune din Europa se folosește pentru a fabrica palincă sau alte băuturi similare. Dar, așa cum am spus și mai sus, prunele nu sunt singurele fructe care pot fi transformate în palincă. Românii transformă și alte fructe în palincă precum mere, piersici, caise și așa mai departe.

Cine și cum fabrică palincă?

Aproape orice român are la ţară o rudă care face palincă sau cel puțin cunoaște pe cineva care se ocupă cu astfel de îndeletniciri. Procesul de fabricare a palincii începe cu cel puțin 30 de zile înainte de obținerea produsului final, cu fermentația fructelor. Apoi, fructele fermentate se fierb în căldări speciale, iar aburul alcoolului este captat și transformat în lichid cu ajutorul unui cazan cu apă rece. Aceasta este palinca. 

În unele regiuni ale României, se prepară ţuică, o băutură care se distilează o singură dată, spre deosebire palincă ce se distilează de două ori. Atât turiștii care vizitează țara noastră, cât și românii care locuiesc aici și vor să aibă parte de o experiență autentică, obișnuiesc să bea palincă și în pelerinajele lor prin sate, când întâlnesc localnici sau participă la banchete. Astfel de popasuri sunt o plăcere pentru toată lumea. 

Palinca a devenit o parte importantă a vieții românilor și totodată a culturii acestora. Această băutură însoțește toate festivitățile sau serbările românești, inclusiv botezuri, nunți, târguri locale și tradiționale și chiar pomenile. În zonele locale, uneori, palinca este folosită ca plată în locul banilor, în schimbul unor servicii cum ar fi lucrările în grădină și reparațiile în gospodărie.

Beneficiile consumului de palincă

În cadrul unui studiu efectuat de americani, s-a descoperit că o enzimă pe care o conține palinca ajută la tratarea problemelor cardiace și reglează tranzitul intestinal, cu condiția ca palinca băută să fie naturală și consumată înainte de masă, într-o cantitate modestă.

Consumul de palincă contribuie la protecția inimii și controlează producția de bilă, îmbunătățind digestia. 

Palincă fiartă și sănătatea ficatului

Consumată cu precauție, în cantități de maxim 30 ml pe zi, palinca fiartă este o băutură care ajută la prevenirea aterosclerozei și a infarctului miocardic. De asemenea, ea ajută la tratarea răcelilor prin îmbunătățirea circulației sângelui și cu ajutorul vitaminelor pe care le conține contribuie la regenerarea ficatului. Vitaminele din prune care nu se degradează la fierbere se regăsesc și în pălincă, transformând această băutură delicioasă într-o sursă de nutrienți.

Mai mult, palinca fiartă crește viteza de producere a celulelor roșii și conține o cantitate importantă de fier, oferind astfel consumatorilor săi un boost de energie.

Palinca influențează nivelul de glucoză din sânge

Dacă am trecut în revistă câteva din beneficiile consumului de palincă pentru organism, trebuie să vorbim puțin și despre eventualele ei efecte negative. De exemplu, persoanele care au un nivel scăzut de glucoză în sânge, trebuie să evite băuturile alcoolice tari, inclusiv palinca. De asemenea, persoanele care suferă de diabet trebuie să țină cont de anumite reguli atunci când consumă alcool și să respecte întocmai sfatul medicului lor.

În cantități mai mari de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați, alcoolul poate fi periculos și pentru persoanele care nu se confruntă cu probleme de sănătate. De asemenea, chiar dacă palinca se bea în general înainte de masă, indicat ar fi să n-o bei chiar de la prima oră a zilei, ci să aștepți până la prânz sau seara când stomacul tău nu este chiar complet gol.

Nu ai voie să consumi palincă nici dacă suferi de hepatită, ulcer, anemie, dacă muncești în frig sau dacă ești o persoană sedentară. De asemenea, orice tip de alcool este total interzis femeilor gravide indiferent de vârsta gestațională a fătului, precum și femeilor care alăptează deoarece alcool poate ajunge în organismul sugarului prin laptele matern.

Cum îți dai seama că ai consumat o cantitate prea mare de alcool?

Petrecerile, întâlnirile cu prietenii sau anumite evenimente precum meciurile la care participă echipa preferată sunt doar câteva din motivele pentru care mulți oameni consumă alcool. Pentru unii din aceștia, astfel de ocazii sunt din păcate un motiv de exagerare, iar uneori rezultatele pot fi dezastruoase.

Când bei prea mult și prea repede poate suferi de deficiențe semnificative în coordonarea motrică, luarea deciziilor, controlul impulsurilor și alte funcții ale corpului, supundându-te astfel la un risc crescut de vătămare. Iar dacă continui să consumi alcool în astfel de circumstanțe, ignorând aceste semne, poți ajunge la o supradoză de alcool care poate fi chiar mortală. 

Oricine se supune pericolelor pe care le presupune o supradoză de alcool atunci când consumă prea mult alcool și prea repede. Concentrația de alcool din sânge depășește valoarea de 0.08% atunci când o femeie consumă patru băuturi într-un interval mai mic de două ore, sau un bărbat cinci băuturi în același interval de timp. Pe măsură ce concentrația de alcool din sânge crește, cresc și riscurile supradozei de alcool. 

Este bine să ții cont că concentrația de alcool din sânge poate crește și după ce ai terminat de băut, pe măsură ce alcoolul trece din sistemul digestiv în cel circulator și ajunge la toate organele și celule corpului.

Cei mai expuși riscului unei supradoze de alcool sunt adolescenții și tinerii care consumă cantități foarte mari de alcool în timpul petrecerilor sau întâlnirilor cu prietenii. 

Există o cantitate 100% sigură de palincă pe care o poți consuma?

Cantitatea maximă de alcool pe care o poți consuma în deplină siguranță diferă de la persoană la persoană. Cantitățile pe care le-am exprimat în acest articol sunt niște valori generale, potrivite pentru majoritatea persoanelor, dar nu le putem privi ca pe un standard. Există persoane care pot consuma mai mult alcool, dar și persoane care nu pot consuma nicio picătură. De asemenea, consumul zilnic de alcool nu este recomandat nimănui și poate pune în pericol sănătatea indiferent de vârsta consumatorului.

Nu în ultimul rând, riscurile pentru sănătate încep de la prima picătură de alcool consumată pentru persoanele cărora alcoolul nu este recomandat. Așadar, noi sfătuim pe toți cei care apreciază produsele noastre să consume alcool în mod responsabil, să fie conștienți de condiția propriului organism și să învețe să recunoască imediat primele semne ale consumului excesiv de alcool. Consumate responsabil, băuturile tradiționale precum palinca sunt o reală plăcere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Produsele Parinca.ro sunt destinate utilizării numai de catre persoanele de peste 18 ani.

Verificarea vârstei

Făcând click pe Confirm, certific că am peste vârsta de 18 ani.

Sau

Cumpărați întotdeauna responsabil.
X