Ne pare rău, nu este nimic în coș.
Numele de parinca provine din doi termeni care concep acest produs, para si palinca, si reprezinta afacerea-hobby a doi producatori care isi castiga existenta din alte activitati.
In cele ce urmeaza ne povestesc cum e sa creasca pere in sticle cu palinca, despre provocarile, recompensele sau beneficile pe care le aduce aceasta licoare imbatator de aromata: parinca.
Numele meu este Mihai Ciobanu, iar de profesie sunt arhitect. „Afacerea” respectiva am inceput-o impreuna cu sotia mea, Alexandra, care lucreaza in Resurse Umane, deocamdata nu o consideram afacere, mai mult un hobby, asupra caruia aplicam un studiu de piata, sa vedem cine este interesat de produsele noastre.
Intreg conceptul de a creste fructe in sticle nu ne apartine (bineinteles), dar este unul care, pe mine personal, m-a intrigat si m-a incantat, in ideea de a incerca sa cresc fructele in sticla si de a crea apoi un produs din acest procedeu rar intalnit la noi si chiar in strainatate.
Dificultatea in a creste fructe in sticle nu o reprezinta munca depusa sau eforturile pe care le faci pentru a face acest lucru, ci mai degraba procentul scazut de reusita a fructelor care reusesc sa ajunga la maturitate in perioada recoltarii.
Din anii nostri de experienta, am constatat ca acest procent poate pleca de la 40-50 % si in cel mai bun caz poate ajunge undeva la 75%, dar aici vorbim de mai multi factori ce influenteaza productia, de la clima, la modul in care sticla este prinsa in pom, la soiul de pere si chiar si timpul alocat supravegherii livezii pentru a aduce mici corecturi fiecarei sticle in parte atunci cand este cazul.
Asa cum ai spus si tu, face bine digestiei, dar ceea ce nu stiu foarte multi e ca parinca are calitatea de a regla functiile hepatice datorita continutului bogat de vitamine A, B, C, D1 si D2. Noi nu recomandam, de altfel, sa devina un obicei, dar inainte de cina se poate servi un paharel de 40-50 ml de parinca si asta cu 20-25 minute inainte de masa.
Dupa prima productie, pe care nu am avut timp sa o admiram foarte mult, pentru ca a fost foarte ceruta de prieteni si cunostinte, am inceput sa ne facem cunoscuti online. Am zis ca un produs bun se face cunoscut singur si nu printr-un marketing agresiv, mai ales ca vorbim de parinca, iar acest lucru ne pune destule piedici.
Acum am reusit sa cream o mica comunitate de oameni in jurul nostru, care cumpara online si din care am tras urmatoarele concluzii: Parinca este un cadou inedit, majoritatea celor care ne-au cerut produsele au vrut sa le faca cadou.
Un al doilea tip de oameni care ne solicita produsul sunt cei care vor sa le pastreze ca amintire, este considerat totusi un produs de o anumita categorie, iar de multe ori lumea nu se indura sa il consume.
Cel de-al treilea tip de oameni sunt cei care stiu ce inseamna o palinca de pere buna si vor sa ne incerce produsul. Pana in momentul de fata, produsele noastre au ajuns mai in toata tara (Bucuresti, Suceava, Galati, Craiova, Calarasi, Oradea, Cluj, Ploiesti, Pitesti etc.) dar si in afara, in Franta sau in Anglia.
Asa cum am spus si la inceput, inca nu o consideram o afacere, cel putin nu una stabila, suntem inca in stadiul de experimentare, asupra impactului pe care-l are produsul in piata si asupra calitatii produsului.
Dificultatile in acest domeniu apar in momentul in care pui in prim plan profitul, pentru noi acest aspect vine in planul doi, mai intai vrem sa cream un produs de top, un brand care sa creasca in timp. Stim ca statul nu ne usureaza prea mult situatia, in orice caz nu simtim nici un sprijin in acest sens.
Asa cum se stie, asociem parinca cu o masa campeneasca: o slaninuta, o friptura de porc sau un preparat traditional, ceea ce este si mai interesant e ca un paharel de parinca este recomandat inainte de o astfel de masa, deoarece a fost descoperita o enzime in palinca care reduce depunerile de colesterol de pe artere.
Inca o data, recomand tuturor ca palinca sa nu fie considerata medicament si sa nu se dezvolte astfel un obicei din acest lucru.
Bineinteles, parinca nu este pentru oricine, nu poti convinge pe cineva care nu a incercat macar o tuica sau palinca de prune, nu ar avea cu ce compara pentru a sti diferentele. Dar noi o recomandam celor care au mai baut astfel de tarii, iar diferentele se vor observa din momentul mirosirii licorii.
Majoritatea palincii din comert este de pruna, a noastra este numai din pere, ceea ce ii ofera o aroma deosebita. Faptul ca in sticla se afla o para, da un aspect deosebit produsului. De asemenea, in interiorul sticle se produce un schimb de substante, ce indulceste licoarea, facand-o chiar usor de baut si pentru cei neobisnuiti cu tariile, iar fructul absoarbe alcoolul si acesta devine vedeta sticlei. La sfarsit se pot imbata 3 persoane mancand fructul respectiv.
Sursa: Reteteculinare.ro
Lasă un răspuns