Meniu

Ne pare rău, nu este nimic în coș.

Descoperă tradiția pălincii românești: De la fructe la sticlă

Descoperă tradiția pălincii românești: De la fructe la sticlă

Pălinca românească este un distilat tradițional fabricat din fructe, cunoscut pentru gustul și aromele sale puternice. Originară din regiunea Transilvaniei, pălinca se prepară în general din prune, dar poate fi fabricată și din alte fructe dulci, românești, precum mere, pere, caise, cireșe sau gutui. Procesul de producție implică fermentarea naturală a fructelor, urmată de distilare dublă sau chiar triplă, în funcție de zonă, pentru a obține un alcool de înaltă puritate și cu o concentrație alcoolică care poate varia între 40% și 60%.

Pălinca este o băutură clară, cristalină, cu un gust sec, caracterizat de note fructate, în care se reflectă gustul fructelor din care este preparată. Uneori, pălinca se învechește în butoaie de lemn, ceea ce îi conferă o culoare ușor gălbuie și o complexitate mai profundă a aromelor. Ea este consumată de obicei ca aperitiv, fiind servită în pahare mici, și apreciată pentru proprietățile sale digestive. Pălinca este considerată o băutură simbolică pentru cultura și tradițiile românești, adesea asociată cu ospitalitatea și convivialitatea.

Mulți români prepară palincă acasă, în propria gospodărie, sau apelând la ajutorul vecinilor care dispun de sisteme de distilare. Însă cei care caută palincă de vânzare o găsesc în magazine dedicate acestei băuturi precum parinca.ro sau în băcănii cu diverse produse artizanale.

La parinca.ro, amatorii de palincă vor găsi o mulțime de sortimente de palincă fabricate toate cu grijă și respect pentru tradiție.

Procesul de producție al palincii

Așa cum ne putem da seama și după numele băuturii, palinca de prune se fabrică din prune bine coapte, palinca de pere din pere, cea de mere din mere și tot așa. Pentru a fi transformate în palincă, fructele se lasă să se coacă bine, pe crengi, în mod natural, și sunt culese doar după ce au căzut din pom deoarece este important să conțină o cantitate mare de zahăr.

Apoi, fructele bine coapte se colectează în vase mari precum butoaie din stejar sau din plastic și se lasă la fermentat câteva săptămâni. În mod tradițional, fermentarea se face fără adaos de drojdie, doar pe baza drojdiilor naturale prezent pe coaja fructelor și poate dura între două și patru săptămâni, în funcție de cât de mult zahăr conțin fructele.

După fermentare, amestecul fermentat numit borhot se distilează de două ori pentru a se obține un distilat cu conținut alcoolic ridicat și o puritate mare. La prima distilare se separă alcoolul de restul lichidului, iar la cea de-a doua alcoolul se rafinează și se concentrează.

Palinca se lasă în butoi, să se matureze, pentru a dezvolta arome suplimentare, dar se poate îmbutelia și imediat după distilare, ca palincă tânără.

De multe ori palinca este confundată cu țuica, dar în realitate, cele două nu sunt doar denumiri diferite în funcție de zonă ale aceleiași băuturi, ci băuturi diferite. 

Dintre toate băuturile tradiționale, unul dintre cele mai populare sortimente este pălinca de pere, care se distilează din cele mai bune pere românești. La fel de apreciată este și țuica de pere. Dar, palinca de pere nu este același lucru cu țuica de pere, lucru valabil și pentru celelalte tipuri de fructe.

Chiar dacă procesul de fabricare este similar, țuică de pere poți fabrica distilând perele fermentate o singură dată, spre deosebire de palinca de pere la care trebuie să distilezi produsul de fermentație de două ori.

Într-adevăr, în zona de Nord-Vest a țării se fabrică în general palincă, în timp ce locuitorii din Sud preferă țuica. 

Cata apa se pune la palinca? Ei bine, la palincă nu se folosește în procesul de fabricație decât pentru spălarea fructelor. Cu alte cuvinte, palinca este o băutură pură, obținută exclusiv din prune.

De câte feluri este palinca?

Cel mai comun tip de palincă este palinca de prune. De fapt, sunt mulți amatori de palincă ce iubesc atât de mult palinca de prune încât nici nu admit că palinca poate fi fabricată și din alt fructe cu excepția prunelor. Dar, prin același proces de producție, se poate obține palincă și din mere, pere, caise, cireșe, gutui sau struguri și indiferent de materia primă, ea este la fel de delicioasă!

La parinca.ro clienții sunt așteptați cu un sortiment premium de pălincă cu pară în sticlă, o adevărată capodoperă vizuală și gustativă. O altă variantă preferată de mulți dintre clienții noștri este pălincă de pere, o alegere excelentă pentru cunoscători. 

Care sunt cele mai potrivite pahare pentru palincă?

Poți servi palinca din orice tip de pahare, dar pentru o experiență de degustare excelentă, un set de pahare palincă special create pentru savurarea acestei băuturi sau un set pahare whisky reprezintă o alegere mai potrivită. De ce pahare de whisky? Pentru că la fel ca renumita băutură irlandeză, palinca este o băutură tare care își eliberează aromele în pahare cu gură largă și te răsfață cu parfumul său fructat chiar înainte de prima sorbitură. 

Mai poți savura palincă dintr-un pahar grappa cu picior înalt, care păstrează lichidul din interior la o temperatură scăzută mai mult timp. 

De unde cumpăr palincă bună?

Mulți români din zonele rurale fabrică palincă acasă, în propria gospodărie sau în gospodăriile vecinilor care dispun de sistemele necesare pentru această activitate. Așadar, o plimbare la țară, mai ales în zonele mai izolate, ți-ar putea oferi nenumărate șanse de a savura o palincă bună. Dar palincă premium, un produs comercial, care să-ți facă cinste atunci când îl oferi cadou, găsești în magazinul nostru. Aici te așteaptă o gamă variată de tipuri de palincă, produse din fructe alese cu meticulozitate și cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație, dar după rețete tradiționale, care te vor purta către o Românie pitorească, ce-ți va face plăcere să o descoperi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X